Lektips.se

Lekar
  babylekar 0-1 år
  barnlekar 1-2 år
  barnlekar 2-3 år
  alldagliga lekar
  bordsplaceringslekar
  sällskapslekar
  idrottslekar
  reselekar

Spel
  datorspel
  kortspel
  familjespel

  Trolleri

Annat kul:
  roliga bilder
  lejonkungen
  djungelboken


Namnbytarleken

Den här leken passar bäst för grupper där deltagarna inte alls är bekanta med varandra sedan tidigare.

Utförande: I den här övningen ombeds deltagarna att gå runt i rummet, skaka hand med varandra och säga sitt namn.
I samband med att man skakar hand, byter man namn till det namn personen man skakade hand med har.
När man får tillbaka sitt eget namn sätter man sig ner.
Om ingen glömmer bort sitt namn kommer övningen sluta med att alla får tillbaka sitt eget namn.


Intervju

Den här leken syftar till att låta personer intervjua varandra och sedan presentera dem inför gruppen.
Det kan räcka med en intervju på tre till fem minuter för att få nog med material att beskriva dem kort inför gruppen.
övningen kan även göras i flera omgångar för att personerna ska få möjlighet att intervjua och presentera fler personer.


Trådnystanet

Denna övning passar bra om deltagarna i gruppen redan blivit introducerade till varandra men kanske inte nödvändigtvis kommer ihåg varandras namn.

Personen som börjar tilldelas trådrullen och håller i dess ände.
Han eller hon säger en annan persons namn och kastar nystanet till den personen.
Denne håller sedan i tråden, säger en annan persons namn och kastar trådrullen vidare.
Den sista personen som blir tillkastad nystanet blir den första att göra övningen baklänges till dess att trådrullen är ihoprullad igen.

Höjdpunkter i livet

Denna övning kommer att ge deltagarna möjlighet att lära känna varandras personligheter på ett relativt djupt plan.

Utförande: Be varje deltagare att ta en minut att tänka tillbaka på några av de bästa tillfällena i livet.
Detta kan gälla vad som helst – i ens professionella liv, privata liv, tillsammans med andra personer eller individuellt.
När deltagarna fått möjlighet att komma på några saker ber du dem tänka igenom vilka 30 sekunder av deras liv de skulle vilja återuppleva om de bara hade 30 sekunder kvar att leva.

Be sedan deltagarna i tur och ordning att beskriva sina 30 sekunder och varför de valde dessa.


Två sanningar och en lögn

Detta är en övning som kan användas i många olika sammanhang och passar alldeles utmärkt även i situationer där personer ska lära känna varandra bättre.
Gör så här: I denna övning ombeds deltagarna att komma på tre påståenden om sig själva, av vilka två ska vara sanna och en ska vara osann.
Deltagarna får sedan presentera sina tre påståenden inför gruppen, som får i uppgift att diskutera och gissa vilket påstående som är en lögn.
För att det ska bli möjligt att skapa lite diskussion deltagarna emellan kan det vara bra att dela in en stor grupp i flera mindre om exempelvis fem till åtta personer.

Minsta gemensamma nämnare

Syftet med denna lära känna-lek är för den mindre gruppen att hitta ett antal t.ex. tio saker som de alla har gemensamt.
Understryk att svar som ”alla är människor”, ”alla andas syre” och så vidare är ogiltiga svar.
Låt varje utbruten grupp sedan presentera de tio gemensamma sakerna inför den större gruppen. Ju mer unika eller smala svar desto bättre. Det är t.ex. kanske inte så svårt att komma på att alla i gruppen gillar glass, men kanske svårare att komma på att alla varit i Bulgarien eller är födda på sommaren.


Gissa vem

Detta är en rolig övning där man också får lära känna de andra deltagarna. Utförande: Varje person ombeds skriva ner någonting om dem själva på en liten bit papper. Vad man skriver ner spelar inte så stor roll, men ju tokigare desto bättre.
Observera att påståendet måste vara sant!
Därefter samlas alla små lappar in och läggs i en skål, varefter varje deltagare drar en lapp, läser påståendet högt inför gruppen och måste sedan gissa vem påståendet gäller.
Personen som läser måste också ge en förklaring till varför den tror att påståendet gäller den specifika personen.
Man kan också be alla skriva flera saker t.ex. en hobby, någon maträtt man gillar och favoritfärg och så får deltagarna gissa vems lapp det är.



Korta frågor

Förbered en lista med frågor som kan besvaras i ett ord eller en kort mening.
Exempel på sådana frågor kan vara:
”Katt eller hund?”
”Vilken är din favorit på fikabordet?”
”Ananas eller inte på pizza?”
”Vilket är din favoritlåt eller -artist?”
”Vilken är din favoritfilm?”

Ledet

I denna lek ska deltagarna ställa sig på ett led utifrån en given egenskap t.ex. födelsedatum, ålder, längd, hårfärg, hudton, skostorlek, bokstavsordning efter namn osv.
övningen gör att deltagarna måste börja prata med varandra för att se var i ledet de ska stå.
När alla står på ett led får var och en i turordning säga sitt namn, eller födelsedatum eller vad man skulle sortera utifrån och se om alla står i rätt ordning.

Namn duell

Denna lek är bra i en grupp där deltagarna kan namnen på flesta andra deltagare.
Gruppen delas upp i 2 lag på varsin sida om en filt eller annan lodrät avgränsning. Lagen skickar fram en person var och sedan släpps filten. De två personerna ska så snabbt som möjligt säga namnet på den andra personen. Den som säger först “vinner” över personen på sin sida. Sedan skickar man fram nästa osv.

Kasta boll

Den här leken passar bra om deltagarna kan namnen på några i gruppen men inte alla.
Deltagarna sitter i en ring. En person börjar att kasta en boll till någon och säger samtidigt; jag kastar bollen till... och så namnet på den personen. Den personen säger i sin tur ett nytt namn och kastar bollen.
Om alla känner några i gruppen känner de sig trygga med att kunna kasta bollen till någon samtidigt som man kan snappa upp namnen på de man inte känner sedan tidigare och efterhand även kasta även till de nya bekantskaperna.
Om man vill kan man lägga till att man får inte kasta till någon som har haft bollen innan alla har haft bollen.

Om deltagarna inte känner varandra alls kan man börja med att man säger sitt eget namn när man kastar t.ex. "Jag heter Anna, vad heter du?

Hitta ledaren

Alla står i en ring förutom en deltagare som får gå iväg från gruppen. Nu utser lekledaren en ledare. Ledaren börjar långsamt göra rörelser som resten av deltagarna härmar. Deltagaren som gick iväg får nu komma tillbaka och ska försöka lista ut vem ledaren är.

Gör si Gör så

Välj en i gruppen som ställer sig framför de övriga deltagarna.
Den utvalda ska göra en rörelse t.ex. sträcka upp båda händerna i luften och samtidigt säga; "Gör si" eller "Gör så". När personen säger "Gör så" ska alla andra härma rörelsen. Men när denne säger "Gör si" ska deltagarna stå kvar stilla.
De som gör fel åker ut och till slut finns en eller ett par vinnare kvar.

Monkey in a tree

Den här övningen passar bra för grupper som redan känner varandra ganska väl.

Deltagarna går runt i rummet. När lekledaren ropar ett kommando ska deltagarna så snabbt de kan hitta personer att utföra kommandot med. Blir de utan kompanjoner åker de ur leken. Här finns oändligt många kommandon endast fantasin sätter gränser.

Exempel på kommando:
2 pers: "Monkey in a tree"- En deltagare hoppar upp på en annans rygg/famn
3 pers: " Hönshuset"- 2 personer ställer sig med händerna mot varandra som ett hus. Den tredje sätter sig på huk i huset och agerar höna.
4 pers: "Julgransdansen"- En deltagare ställer sig med armarna uppåt och ska gestalta en julgran. Resterande 3 dansar ringdans runt omkring och sjunger på valfri julåt.
5 pers: "Brödrosten" 3 personer ställer sig med armarna rätt ut. Resterande 2 ställer sig mellan personerna och hoppar upp och ner precis som bröden i en brödrost.
6 pers: "Fiskekortet" En deltagare lägger sig horisontellt i famnen på 4 stående stolta deltagare som en jättestor fisk. Sjätte medlemmen ska sätta sig på huk framför och agera fotograf.
7 pers: " Bussen" Här ska 1 person sätta sig på huk och agera busschaufför. Bakom denna ska 3 st par sätta sig bakom och gunga lite upp och ner.

Klappleken

I den här leken kan man sitta runt ett bord eller ligga på mage med armarna framåt och handflatorna nedåt. Alla lägger sin högra arm över den vänstra armen på personen till höger. På så sätt kommer man att ha två händer mellan sina egna händer.
Ledaren startar leken genom ett snabbt klapp med handen i bordet eller golvet.
Därefter ska handen till höger om lekledarens hand klappa. Man kan välja att klappa en gång för att bara skicka vidare ”klappen” eller två gånger för att skicka tillbaka den. Sen fortsätter det så. En gång vidare, två gånger byter håll. Den som klappar fel eller tvekar för länge när det är ens tur, åker ut. De två sista som är kvar vinner.

Sten sax påse med fanclub


Alla minglar runt i en stor klunga. Man hittar och utmanar någon i sten-sax-påse. Förlorar man blir man den andras “fanclub” som följer efter och hejar och ropar personens namn. Den som vann utmanar någon annan men förlorar, då blir personen och alla dess följare istället fanclub till den som vann. Leken fortsätter tills två personer med varsina supportrar möts i en storslagen final där tillslut en person står som segrare.

tillbaka