Lektips.se
Lekar
  babylekar 0-1 år
  barnlekar 1-2 år
  barnlekar 2-3 år
  alldagliga lekar
  bordsplaceringslekar
  sällskapslekar
  idrottslekar
  reselekar

Spel
  datorspel
  kortspel
  familjespel

  Trolleri

Annat kul:
  roliga bilder
  lejonkungen
  djungelboken


Fler TV-tablåer på TVSajten.se

Barnlekar

Här finns förslag på barnlekar för dig och ditt eller någon annans barn som är mellan 2-3 år. Åldersuppdelningen anger den ålder det är lämpligt att introducera leken, men ofta är de roliga flera månader framåt eller även för yngre barn.

Lektips 2 till 3 år

Naturbingo

Ta kort på, klipp ut från tidningar eller rita av saker i naturen, t.ex. en kotte, ett löv, en pinne och en sten, och fäst bilderna på ett pappersark som ni bestämt ska vara spelplan. Gå sedan ut på upptäcktsfärd och samla saker från naturen att spela med. Lägg ut dem på spelplanen, eller kryssa för på spelplanen när ni hittar något som matchar bilderna.
När spelplanen är fylld, dvs kotten ligger på kottebilden, stenen på sin plats osv., är det bingo! Kanske barnet får ett pris t.ex. lite medhavda russin. Man kan göra fler spelplaner och spela mot varandra, eller så nöjer man sig med en gemensam.

Skuggtafatt

Denna tafatt-variant kan lekas utomhus när det är soligt. Man "tar fatt" genom att trampa på den andres skugga. Hjälp först ditt barn hitta sin skugga. Rör er runt och ändra riktning, så att ditt barn kan se hur det påverkar skuggan. Försök sedan jaga din skugga, eller låtsas att din skugga jagar dig. Ditt barn kommer förmodligen tycka det är komiskt om du säger åt din skugga att sluta härma dig och sedan skäller på den när den inte "lyssnar"!
När ni leker tafatt, kan du börja vara den som "är" och försöker trampa på ditt barns skugga. När du lyckas, byter ni roller.

Djur-tafatt

Bestäm vilka djur ni är. Det är kul att välja riktigt olika djur. Ett rytande lejon och en snabb liten mus, kanske? Eller en hoppande hare och en kacklande höna? Eller kanske en slingrande bläckfisk och en blubbande liten fisk. Med rörelser och ljudeffekter blir det ännu roligare. En stor kram, en puss och kanske lite kittling passar bra för den som blir fångad och sedan ska den andra jaga.
Om man är flera kan man stå i par i en ring. När den som blir jagad ansluter sig till ett par måste den som offret inte tar tag i springa iväg istället och bli jagad.
Om man vill krångla till det riktigt kan man även byta jagare när någon sökt skydd, så att det är den som blir "utputtad" från paret som ska jaga.

Gå på plankan

Lägg en plankan eller en rad med tidningar, ca 15 cm breda på en matta inomhus eller gräsmatta utomhus, eller använd någon naturlig linje, t.ex. en låg mur. Visa ditt barn hur man går längsmed den, men armarna ut åt sidorna för balansen. När papperet/brädan tar slut, hoppar man av eller vänder.
Pröva gå på sidan längsmed "plankan" också och håll varandra i händerna. Om ni vågar, kan ni låtsas att ni är sjömän som måste akta er för hajarna.

Utflykt

En liten eller lång utflykt är alltid roligt. Packa en filt, en picknickkorg och gå ut i trädgården, skogen eller ha en picknick på vardagsrumsgolvet. Om ni stannar inomhus kan ni bygga om soffan eller sängen till bil med hjälp av soffkuddar. Fråga ditt barn om han eller hon vill köra och ge isåfall en papperstallrik som ratt. Fråga vart ni ska åka vad ni ser på vägen.

Spårning

Lägg ut ett spår genom att lägga färgade pappersbitar, snören eller Man kan göra spåret längre genom att lägga det runt väggarna, eller intressantare genom att låta det gå in i skåp och sedan ut igen. Riv av papperet där spåret ska sluta och tyng ner det med en bok eller något annat som är tillräckligt tungt. "Skatten" kan vara en liten ask russin, några klistermärken eller en favoritleksak. Visa ditt barn hur man följer spåret så noggrant som möjligt och plockar upp det vartefter.

Kasta boll

Att kasta eller rulla boll är en lek som inte bara stimulerar koordinationen mellan hand och öga, utan lägger också grunden för att kunna dela med sig. Leken visar ditt barn att man måste ge för att kunna få. Man kan vara två eller flera. Stå nära varandra och rulla eller kasta bollen försiktigt mellan er. Anpassa efter barnets eller barnens ålder När ditt barn blir bättre på att fånga, kan ni öka mellanrummet mellan er. Man kan också variera typ av boll, för att variera svårighetsgraden. En ballong är t.ex. mycket lättare än en liten boll. Ge massor av beröm för entusiasm och deltagande. Med större barn kan man även tävla så att man får poäng när man fångar bollen.

Känselpåse

Lägg olika saker i en tygpåse, annan påse eller i en kartong där du skurit ett hål i sidan som är lagom stort för ditt barns hand. Lägg olika saker i och be ditt barn känna på dem och berätta hur de känns och vad de är - frukter som t ex en apelsin, eller välkända objekt i hemmet kan vara bra att börja med, men det går att fortsätta med svårare saker.

Do-re-mi

Stå tillsammans på nedersta trappsteget. Sjung så lågt du kan. Ta ett steg upp och sjung en ton högre. Fortsätt så, hela trappan upp. (Om det är en lång trappa kanske du är uppe i falsett högst upp). Vänd er sedan om och gör det motsatta - låt tonerna sjunka trappsteg för trappsteg. Du kan sjunga la-la eller den klassiska do-re-mi-fa-so-la-ti-do eller gör en egen sångtext. Denna lek lär ditt barn om toner och skalor.

Baka

Att baka är lärorikt och roligt och extra roligt blir det när man kan smaka efteråt. Här är t.ex. ett recept på goda ostkex.
Blanda 3 3/4 dl vetemjöl med 1 1/2 tsk bakpulver. Hacka i 110 g smör och blanda i 3 dl riven ost och 2 ägg.

Slå in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet en halvtimme. Sätt sedan ugnen på 180 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord med hjälp av ditt barn, tryck ut kakorna med kakmått tillsammans och placera på smorad eller bakplåtspappertäckt plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna och smaka.

Simon säger

Den här leken går ut på att man ska göra som Simon säger. Eller använd ett annat namn om ni vill. Om du t.ex. säger simon säger vinka med händerna, samtidigt som du vinkar med händerna så ska barnet också göra det. Men om man bara säger vinka med händerna och gör rörelsen så ska man inte härma.
Börja med något enkelt som "Simon säger, lägg händerna på huvudet" och gör det själv. Fortsätt med saker som "Simon säger stå på ett ben", "Simon säger klappa händerna". Inkludera några roliga också, som "Simon säger räck ut tungan". Naturligtvis kan man anpassa efter barnens ålder, och om man vill göra det lite lättare kan låta bli att själv göra rörelser eftersom barnet då inte blir lurad så lätt. Hela leken går ut på att lyssna noga innan man härmar.
Om man är flera kan man ha en utslagstävling och den som blir sist kvar vinner.

Gör si, gör så

Den som leder ska göra en rörelse, t.ex. nicka med huvudet samtidigt som den säger: Gör så.
Den eller de som följer ska göra likadant.
Men om den som leder säger gör si, och gör en rörelse ska de som följer inte göra likadant.
Om man är flera som deltar kan man ha en utslagstävling och densom blir sist kvar vinner.

Lyssna på naturen

Gå ut tillsammans med ditt barn till en fin plats med lite träd, gräs eller hav och lägg er på filten med slutna ögon. Lyssna noggrant. Fråga ditt barn vad han eller hon kan höra. Lyssna efter saker man kan höra långt borta och nära. När intresset för att lyssna tryter, kan ni pröva att titta upp i himlen och se om det finns några moln som man kan hitta figurer i, eller titta på småkryp.

Björnen sover

Alla deltagare sitter i en stor ring.
En deltagare blir vald till björn och skall ligga i mitten av ringen och låtsas sova.
Alla i ringen går runt och sjunger:

Björnen sover, björnen sover
i sitt lugna bo.
Han är inte farlig,
bara man är varlig.
Men man kan dock, men man kan dock
honom aldrig tro.

När man sjungit sista ordet skall björnen vakna och rusar upp för att försöka fånga en av delagarna.
Den fångade blir då också björn och de båda lägger sig i mitten och leken fortsätter så.

Skattjakt

Lägg ut ett spår genom att lägga färgade pappersbitar, eller snören.
Man kan göra spåret längre genom att lägga det runt väggarna. Göm en liten skatt där spåret slutar.



tillbaka