Lektips.se

Lekar
  babylekar 0-1 år
  barnlekar 1-2 år
  barnlekar 2-3 år
  alldagliga lekar
  bordsplaceringslekar
  sällskapslekar
  idrottslekar
  reselekar

Spel
  datorspel
  kortspel
  familjespel

  Trolleri

Annat kul:
  roliga bilder
  lejonkungen
  djungelboken


Fler TV-tablåer på TVSajten.se

Babylekar

Här finns förslag på babylekar för dig och din eller någon annans bäbis. Åldersuppdelningen anger den ålder det är lämpligt att introducera leken, men ofta är de roliga flera månader framåt.

1 månad

Fingerdockor

Spädbarn har begränsat synfält och är praktiskt taget omedvetna om det som sker långt bort, men synintryck på närmare avstånd(20-40 cm) fångar snabbt barnets uppmärksamhet. De första veckorna kan man stimulera barnets synintryck med fingerdockor.
Fingerdockor finns att köpa, men man kan enkelt göra egna genom att klippa ut rektanglar gärna i färgat, styvt papper, som du tejpar eller klistrar ihop så att du kan ha dem på fingrarna. Rita sedan ansikten på de små pappersrullarna, gärna med tydliga och enkla drag. Dramatiska, enkelt tecknade ansikten uppskattas av bebisar.

Grimaser ljud, rörelser och ansiktsuttryck

Bebisar lär sig känna igen och härma människors ansiktsuttryck från bara några veckors ålder. Roligt både för dig och bäbisen är att med ditt ansikte nära barnets göra olika grimaser och ansiktsuttryck. Detta knyter också an till barnet och tränar dess igenkänningsförmåga.
Upprepa samma serie ansiktsuttryck med små pauser emellan och se om bebisen försöker härma dig. Kombinera också med olika ljud. Du kan också stå framför en spegel med bebisen i famnen, vänd mot spegeln. Gör enkla rörelser, som att vifta med ena handen, luta på huvudet, peka på näsan osv, medan du berättar för bebisen vad du gör. När bebisen gör en rörelse, viftar på armen eller sparkar med benet, så härmar du så att den ser dig i spegeln och förstår att du härmar dess rörelser. Det blir roligare ju äldre ditt barn blir.

Babymassage

Låt bebisen ligga naken på en badhandduk (i ett varmt rum). Värm en liten mängd olja mellan händerna och massera mjukt in den med början från bebisens små fötter. Rulla varje tå lätt och tryck sedan på fotsulan med tummarna. Arbeta dig uppför benen genom att knåda vaderna och låren, ungefär som du formade mjuk lera. (De första gångerna är det eventuellt bäst att börja med fötter och ben, så att bebisen får en chans att vänja sig vid massage.) När du kommer till mage och bröst placerar du mjukt båda handflatorna på mitten av bebisens kropp och stryker utåt sidorna, ungefär som om du öppnar en bok. Använd sedan fingrarna för att stryka mjuka cirklar utåt. Fortsätt så länge ditt barn verkar tycka det är skönt och sluta om han eller hon blir rastlös.

Känsellek

Samla ihop ett urval vanligt förekommande föremål som är mjuka och sköna att ta på. Ta av bebisens tröja och lägg den på rygg på en säker plats. För sedan mjukt olika saker över magen och beskriv hur de känns. "Känner du sidenhalsduken? Visst är den mjuk? Känner du lammet? Det är lurvigt." Om bebisen försöker ta tag i dem, kan du låta den känna på dem med händerna eller (om de är någorlunda rena och inte utgör en kvävningsrisk) stoppa dem i munnen.

Dinosauriedans

Gör en dinosauri av din hand (långfingret som hals och huvud, de andra fyra fingrarna som ben). Låt dinosuarien gå och prata med barnet och kittla lätt när den går omkring med svängande huvud.

Luktlek

Sitt med bebisen i knät och ge olika naturliga doftprov som du för under näsan på bebisen, T.ex. kryddor eller doftande blommor som luktärter, lavendel, freesia, kaprifol eller rosor. Inte alltför nära i början och var uppmärksam på barnets reaktioner. Om du använder apelsin eller citron (bebisar gillar ofta inte citrus), kanske den rynkar på näsan eller vänder bort huvudet. barn har mycket känsligt luktsinne och kan lära sig känna igen dofter mycket tidigt.

2 månader

Inomhuskälke

När bäbisen kan hålla upp sitt huvud själv, lägg bebisen på mage, med armarna framåt eller åt sidan, på en filt eller stor kartongbit på golvet. Dra den framåt och bakåt och låt den känna frihetskänslan av att kunna röra sig. Detta blir en förberedelse inför att krypa. Med större barn kan man ta en låda som de får sitta i. Om det är jobbigt att böja sig och dra kan man fästa ett rep, så att man kan stå upp och dra barnet.

Rörelselekar

Bebisar rör tidigt på armar och ben även om de från början inte kan kontrollera rörelserna. Hjälp till med lite rörelseträning genom att låta barnets ben luftcykla när det ligger på rygg eller rör dem i can-can sparkar(Böj ett ben i taget och sträck sedan ut det (lite försiktigt) i en hög spark) samtidigt som du sjunger i can-can takt. Barnets armar kan man sträcka åt sidorna och sedan uppåt. Om det uppskattas, kan du sjunga Village People-hiten YMCA och hjälpa ditt barn göra armrörelserna till den.
När barnet själv kan styra sina armar kan du hålla eller hänga saker dess bröst som det får sträcka sig efter.

Svängom

Barn gillar rytmer och musik. En del tycker t.ex. att salsarytmer har en lugnande inverkan på kolikbebisar. Lägg bebisen på mage längsmed din arm, med lite lätt tryck på magen från din hand. Lägg andra handen på din bebis rygg så att det känns tryggt och börja dansa. Om ditt barn föredrar upprätt ställning, kan du hålla barnet i famnen eller mot axeln och dansa med elle utan musik. Pröva med olika rytmer t.ex. reggae, popmusik eller country. När barnet kan gå själv kan ni dansa stående båda i takt till musik eller buggfattning där du håller barnets händer medan ni dansar.

Huvudlyft

Ligg på rygg med bäbisen på magen.
Säg bäbisens namn och lyft upp henne en aning. Det kommer att uppmuntra till att lyfta på huvudet för att titta på dig.
Försök få ögonkontakt och ge beröm för att bäbisen är så duktig och kan lyfta på huvudet.
Alternativt kan bäbisen ligga på mage på golvet och du håller upp olika leksaker framför hennes huvud som hon får lyfta huvudet för att se.

3 månader

Hitta ljudet

Skramla med en skallra, nycklar eller något liknande vid sidan av babyns huvud. Låt babyn leta efter ljudet genom att vrida huvudet mot ljudet. Ge beröm och smek när barnet fångar föremålet med blicken.

Kul med ljud

Samla ihop olika saker som gör roliga ljud, t ex papper som prasslar, en pipleksak, eller skallror. Sitt bredvid bebisen och visa hur man gör de olika ljuden. Variera ordningen, så att du har ett överraskningsmoment. Sedan kan du sätta sakerna i händerna på bebisen och hjälpa den göra ljud själv. Pröva också att rikta ett ljud mot ena örat t.ex. med en tom hushållspappersrulle, och sedan mot det andra örat.

Munljud

Härma bäbisens munljud. Prova också att göra andra ljud med munnen och se hur bäbisen reagerar på dessa, t.ex. pussljud, tungsmackande, rullande r, sje-ljud, plopp-ljud, dra in och blås ut luft, spela på läpparna etc.

Blicka ut i världen

Lägg en kudde under bäbisens bröstkorg. Då kan hon lättare se sig omkring och röra på händerna. Lägg ut några leksaker, en spegel eller andra föremål framför bäbisen och visa och berätta om de olika föremålen.

Följa flugan

Håll upp ett finger i luften framför babyn och gör ett surr ljud. Flytta omkring fingret medan du surrar och låt babyn följa det med blicken.
Låt flugan landa på babyn och kittla lite.
Du kan också hålla upp babyns finger och låta det surra runt.

Röstläge

Håll babyn i famnen och säg hennes namn, eller något annat, med t.ex. högt tonläge. Sedan säger du samma sak i ett lågt röstläge.
Växla mellan röstlägena flera gånger och se hur babyn reagerar.

Baby-aerobics

Lägg babyn på rygg. Lyft och sänk hennes armar försiktigt. För babyns armar mot varandra och isär igen. Rör även benen upp och ner och ut och ihop. Tralla gärna någon liten ramsa så blir det ännu roligare för babyn, samtidigt som den tränar rörelseförmågan och muskulaturen.

Greppa pch släppa

Ge babyn olika leksaker och låt henne greppa dem. När hon släpper dem, plocka upp dem och ge dem till babyn i andra handen.

Flygtur

Sitt ner på golvet med böjda knän och fötterna på golvet och placera bebisen med magen mot dina smalben. Håll bebisen stadigt och lägg dig ner, så att dina underben lyfts från golvet och bäbisen ligger på dessa. Sikta på att smalbenen ska vara parallella med golvet. För att träna magmusklerna, kan du göra så att bebisen flyger i olika riktningar genom att föra benen åt sidorna och fram och tillbaka.

Ljusstråle

Sitt i ett mörkt rum tillsammans med bebisen och låt ljusstrålen från t.ex. en ficklampa svepa över rummet och dess detaljer. Många bebisar tycker detta är rogivande och du kan befordra detta genom att spela lugn musik samtidigt.

Puppan

Sitt på golvet med korslagda ben med bebisen i knät med ryggen mot dig. Böj dig framåt med framåtsträckta armar, så att din kropp bildar ett tak över bebisen som en "kokong". Försök få bebisen att böja sig framåt med dig. Sedan säger du sakta och tydligt, "så, lilla larv - nu är det dags att vakna." Lyft sakta armarna ovanför huvudet och säg, "Nu kommer du ut ur din puppa som en fjäril." Sätt dig sedan upp och sträck bebisens armar uppåt varsamt. För armarna ut till sidorna och säg, "Nu sträcker du ut dina fjärilsvingar!"

Trumma

Stimulera bäbisens hörsel och rytmkänsla med lite trumspel. Tillverka några olika trummor för att få olika ljud. Du kan göra en trumma av vilken cylindrisk burk som helst genom att spänna stark plast eller papper över öppningen och tejpa fast. Dessutom finns det burkar som har plastlock som du kan använda som trumskinn. Om du tejpar ihop flera trummor med stark tejp får du ett trumset. Sitt på golvet med bebisen i knät och trummorna framför bebisen. Använd händerna, ovässade pennor, grenar eller ätpinnar som trummpinnar. Hjälp bäbisen greppa genom att du också håller i pinnarna, innan den kan greppa själv.

Tittut

Placera bebisen säkert i halvsittande läge på en plats där du kan gömma dig bakom något, som soffans armstöd. Göm dig ett ögonblick och titta upp med ett överraskat ansiktsuttryck. Upprepa med olika roliga ansiktsuttryck (inte för otäcka) och titta upp på olika ställen. Detta ger barnet en känsla för orsakssammanhang och objektpermanens (förståelsen av att saker inte slutar att finnas bara för att de inte längre syns)

Rimsång

Barn gillar rim och att höra vad de heter. Sånger eller ramsor är ett bra och naturligt sätt. En klassisk rimsång går såhär:
Här kommer lilla Ludde, håhåjaja,
bärandes på en kudde, håhåjaja.
Här kommer Luddes mamma, håhåjaja,
bärandes på detsamma, håhåjaja.

Du kan försöka komma på rim på barnets namn eller de namn du vill använda istället, Mor- och farföräldrar, syskon, kusiner, vänner, husdjur etc.

4 - 6 månader

Motsatser

Bär runt babyn i huset medan du pratar och visar på olika motsatser t.ex.
Ljuset är tänt. Ljuset är släckt.
Dörren är öppen. Dörren är stängd.
Jag lyfter upp dig. Jag sätter ner dig
Koppen är full. Koppen är tom

Rullbok

Gör en rullbok till babyn, genom att klistra bilder på en tom rund burk, eller en stor styv papprulle.
Låt barnet hitta de olika bilderna. Om du har en burk med tätslutande lock kan du även lägga lite risgryn eller liknande i burken så låter det när den rullar.
Men se till att barnet inte kan öppna burken.

Flygtur

Sitt på golvet med babyn i knäet så hon har ansiktet mot dig. Håll henne i ett stadigt grepp under armarna och runt bröstet.
Säg att nu blir det en liten flygtur. Nu flyger vi ett två treeee, samtidigt som du lyfter upp babyn och rullar ner på rygg.
Med större barn eller om babyn verkar ostabil kan du stödja dess underkropp med dina upplyfta fötter.

Kroppsdelar

Ta babyn i knäet. Rör vid babyns olika kroppsdelar och säg vad de heter. För sedan babyns hand till motsvarande kroppsdel hos dig och säg vad det är.
Om du håller dig till två kroppsdelar åt gången blir det lättare för barnet att lära sig.
Sedan kan du fråga babyn:
Var är babyns näsa?
Och hjälpa henne att föra handen dit.

Hattprovning

Samla ihop olika huvudbonader eller saker man kan ha på huvudet. Hattar, durkslag, en kartong, en plastbunke, ett par shorts, en korg eller vad du kan hitta. Fråga bäbisen:
-"Tycker du om min hatt?" Kombinera gärna med lite olika miner eller grimaser. Du kan också sitta framför en spegel med bebisen och prova hattar tillsammans.

Om ni är flera närvarande, t.ex. syskon eller andra föräldrar kan alla deltagare på en bestämt signal, t.ex. en vissling, byta hatt med sin närmaste granne (bestäm håll).

Var är nallen.

Lägg en nalle eller något annat babyn gillar i en tygpåse och placera den inuti en större väska. Lägg denna i en ännu större väska osv tills det är ungefär fem lager att ta sig igenom. Ställ paketet framför bebisen och säg:
- "var är nallen?".
Medan bebisen tittar på öppnar du första väskan, tar ut det som är inuti och frågar:
-"Är nallen här inne?", medan du öppnar denna väska. Fortsätt så för varje lager tills du öppnar den sista påsen och ropar:
- Här är nallen!" Sedan kan du låta bebisen få nallen och leka med en stund.

Ner i diket

Sitt på en stol eller soffa med knäna ihop och benen i rät vinkel. Sätt bebisen grensle över dina ben och håll i händerna. Sjung:
- "Mammas (/pappas/mormors/morfars/farmor/farfars..etc) lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade hon (han) som körde", samtidigt som du hoppar med knäna lite lagom i takt med sången. Den delen av versen upprepas innan slutklämmen:
- "Och än slank hon (han) dit..." med tillräckligt mycket sidlutning åt ena hållet för att det ska vara spännande, men inte så mycket att det känns otäckt
- "och än slank hon (han) dit..." (samma åt andra hållet)
- "och än slank hon (han) ner i diket!"
På slutet särar du knäna så att bebisens rumpa glider ner i hålet. Med större barn kan ni leka samma lek med lite större rörelser.

Vipp på rumpan-affär

Sångleken Vipp-på-rumpan-affären är rolig både för stora och små, då den ger tillfälle att släppa loss lite. Om din bebis inte kan sitta själv riktigt ännu, är det bäst att ge lite stöd med en kudde eller två bakom ryggen.

Vi gick in i en affär, sa god dag vad har ni här, kan man möjligtvis köpa sig vantar här?

Nej tyvärr, nej tyvärr, för....

Detta är en liten klappa-händer-affär, klappa-händer-affär, klappa-händer-affär

Detta är en liten klappa-händer-affär, klappa händer är det enda vi säljer här.
Övriga verser: (köpa stövlar) ...stampa-fötter-affär, stampa-fötter-affär, stampa-fötter-affär ... (osv). (köpa mössa) ...skaka-huvet-affär, skaka-huvet-affär, skaka-huvet-affär... (osv). (köpa byxor) ...vipp-på-rumpan-affär, vipp-på-rumpan-affär, vipp-på rumpan-affär... Du kan hjälpa ditt barn göra rörelserna också. Kanske kommer ni på egna roliga verser.

Tittut i lådan

Till denna lek behövs någon form av "låda" - t.ex. en ituklippt mjölkkartong, en stor pappmugg, eller annan lagom stor behållare; en pinne, t.ex. en ätpinne, blyertspenna eller linjal; en liten leksak t.ex. en fingerdocka.
Gör ett hål i botten av "lådan". Stick pinnen (pennan/linjalen) genom hålet och tejpa eller klistra fast leksaken eller fingerdockan på toppen av den. Dra ner pinnen genom hålet så att leksaken/fingerdockan inte syns och skjut upp den lagom fort när den ska "titta ut".

Skjuts in i ugnen

Låt barnet ligga på rygg eller ligg själv på rygg med barnet på din mage. Säg:
- "Baka baka" liten kaka, samtidigt som du knådar på bäbisens mage. - Rulla, rulla liten bulle, och kavla över bebisens mage. - Ringla, ringla liten kringla, gör åttor över bäbisens mage. Stö lite socker på... trumma med fingrarna över bäbisens mage. - Och skjuts in i ugnen, samtidigt som du skjutsar iväg bäbisen försiktigt.

Var är tummen

En rolig sång som både tränar finmotorik och kroppsuppfattning och rytmkänslan är "Var är tummen"?:
- "Var är Tummen, var är Tummen?"
- "Här är jag, här är jag" (ta fram en tumme, sedan den andra).

"Hur mår du idag då?" (buga med ena tummen),
"Jag mår riktigt bra då" (buga tillbaks med andra tummen), "Spring, spring bort, spring spring bort" (göm en hand och sedan den andra bakom din rygg). Upprepa sången för varje finger: Slickepott, Långeman, Gullebrand och Vicke Vire. Till sist kan du sjunga, "Var är allihopa?" och låta alla fingrarna komma fram och vinka på "Här är vi". Försök få ditt barn att vinka tillbaks.

7 till 8 månader

Ballongkul

Med ballonger kan man ha mycket kul. Bolla med ballongen tillsammans eller blås upp den utan att knyta och låt den fara iväg med ett pruttljud när ni släpper den. Utomhus kan man även fylla lite vatten i ballongen innan man blåser upp den.

Varning: Barn kan bli rädda om ballongen smäller och ouppblåsta eller trasiga ballonger är farliga för barn p.g.a. kvävningsrisken, så låt inte små barn stoppa den i munnen eller leka med ballongen utan uppsikt.

Skallror

Fyll olika sorters behållare med t.ex. ris, makaroner eller grus eller använd färdiga maraccas. Se till att de är ordentligt förslutna. Låt barnet lyssna på de olika ljuden och spela med till sång eller annan musik.

Dragkamp

Låt ditt barn ta tag i ena änden av ett rep, en kökshandduk eller liknande. Fatta själv tag i andra änden och dra lite försiktigt. Dels kan det vara roligt med en utmaning för barnet och barnets grovmotorik och styrkan i överkroppen tränas.

Gömma leksak

Ta en liten leksak (en liten boll eller en plastfigur, som barnet känner igen) och visa ditt barn hur du täcker den med sand eller med en handduk eller liknande. Fråga sedan: - "Var tog den vägen?"
Hjälp ditt barn att ta bort det som täcker leksaken. Snart kommer ditt barn själv kunna leta fram leksaken och så småningom kan du börja gömma leksaken utan att ditt barn ser precis var.

Sortera mera

Samla ihop ganska många små saker som snäckskal, små bollar, hårspännen osv. Visa ditt barn hur man kan sortera sakerna i olika burkar, eller i en tom äggkartong med olika fack. Man kan sortera på olika sätt t.ex. lägga de med samma färg eller form tillsammans. Med äldre barn kan man även introducera dem i sopsortering.

Koja

En koja är alltid mysigt. Ställ tre stolar eller liknande och lägg en filt över eller bygg en koja eller tält på annat sätt. Kryp in tillsammans med några bra böcker favoritkramdjuret och läs eller mys med barnet.

Vi gungar

Sätt babyn på knäet med ansiktet mot dig.
Gunga fram och tillbaka medan du läser versen:
Vi gungar, vi gungar
fram och tillbaka, fram och tillbaka
Vi gungar, vi gungar
upp och ner och upp och ner
Vi gungar, vi gungar
en liten kram, en liten kram

Traska traska traska

Gå med fingrarna upp över babyns arm medan du läser ramsan:
Traska, traska, traska,
kommer liten katt.
Mjau, mjau, mjau, mjau,
jag vill sova här i natt.

Traska, traska, traska,
kommer liten hund
Vov, vov, vov, vov,
Jag vill vila här en stund

Hitta på fler rim med andra djur.

Titteliti-tittelitu

Rör vid babyns tår medan du läser en liten ramsa, t.ex.
Titteliti,
Tittelitu,
Tittelitå,
Skogsfrun och storgubben

Spark och stopp

Låt babyn ligga på rygg.
Böj och räta ut barnens ben medan du sjunger ramsan:
Spark och spark och spark och stopp.
Spark och spark och spark och stopp
Sparka fort och sparka sakta
Spark och spark och spark och stopp

9 till 10 månader

Språngbräda

Lägg en tom hushållspappersrulle på golvet. Lägg en stor bok eller bräda ovanpå, som en gungbräda. Säg:
- "Får jag be om största möjliga tyssstnad!" och låt bebisen slå ner den andra sidan av språngbrädan. En variation av denna lek är att ställa kramdjur på båda sidor och istället använda boken som gungbräda och försöka hitta balansen.

Ansiktsmat

En måltid som består av lätthanterliga ingredienser, t.ex. ärtor, tärnade kokta morötter, majs, halverade cocktailtomater, grovt riven ost, pasta kan göras roligare genom att man bygger ett ansikte på tallriken med maten. Morötter fungerar bra till ögon, ärtor till munnen och pasta till hår osv. När ansiktet är färdigt, eller kanske innan dess, kan ni äta upp det. Undvik att barnet sätter i halsen genom att se till att de kokta sakerna är ordentligt kokta och att runda saker som t.ex. cocktailtomater är skurna på mitten.

Hopp och studs

Ställ bebisen upprätt i sängen, på en studsmatta eller något annat med svikt och håll i. Lyft den upp och landa med en "studs". Om man gör detta med barn som redan börjat gå, kanske det räcker att hålla händerna och lyfta upp.
En lite lugnare variant på denna lek är om bebisen sitter på sängen och du trycker ner madrassen rytmiskt, så att det går upp och ner.

Hälla

Låt babyn sitta på golvet eller i en barnstol.
Placera två muggar eller liknande med lite cornflakes eller havregryn i den ena.
Visa hur du kan hälla från den ena till den andra, och låt sedan babyn försöka.
När barnet blir större, kan det också försöka hälla vatten mellan muggarna.
Se till att du inte använder muggar som kan gå sönder, eller något innehåll som är farligt för barnet.

Elva till tov månader

Kila in sig

Om båda föräldrar är med och leker med barnet, rygg mot rygg och utmana bebisen att sära på er. (Leken fungerar lika bra krypande och gående.) Visa först genom att sitta rygg mot rygg med bebisen och låt den andra vuxna personen kila in sig emellan. Sedan är det bebisens tur. När den lyckas skapa ett litet glapp mellan er (ni kanske måste hjälpa till lite), får den krypa in i mitten.

Rulla bollen

Med en boll kan man ha mycket roligt.
Sitt mitt emot barnet och rulla en boll mellan er.
Du kan också rulla iväg bollen och låta barnet hämta den, om hon tycker det är roligt.
Visa också hur man kan rulla bollen mot en vägg, så att den studsar tillbaka

Bolltunnel

Sitt på golvet med bebisen och visa hur bollen rullar genom en tom hushållspappersrulle när man håller rullen i vinkel mot golvet. Låt bebisen försöka lägga i bollen själv och visa att man kan göra så att den rullar fortare eller långsammare genom att luta rullen.
Alternativt kan man skära itu rullen på längden, så att den blir en ränna där man kan se bollen hela tiden. Du kan sätta ihop flera sådana rännor i sicksack (skär vinklade ändar och tejpa ihop med kraftig tejp) eller bygga ut banan på andra sätt, för en mer spännande bollbana.

Vatten-färg

Ett alternativ till kladdiga färger kan vara att fylla en stor burk med vatten utomhus och ge ditt barn en pensel. Placera honom eller henne framför en vägg, ett staket eller någon trä möbel och visa sedan hur man "målar" med vatten. Om det är trå kommer mönstret att synas, det spelar ingen roll om vattnet hamnar överallt istället för på det som ska "målas".
tillbaka